Üstün Makine
Menu
Üstün Makine

TEL ÇEKME İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER TEL NASIL ÜRETİLİR? TEL ÇEKME MAKİNESİNİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR?

TEL ÇEKME İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER  TEL NASIL ÜRETİLİR? TEL ÇEKME MAKİNESİNİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR?

Demir çelik fabrikalarında üretilmiş olan düşük karbonlu veya yüksek karbonlu filmaşinlerin (kangal demirlerinin) tel çekme makinelerinde haddelerin içinden geçirilerek inceltilmesi işlemi ile tel üretimi yapılır. Bu tel çekme makinelerinde galvanizli tel, inşaat teli, çivi teli, çit teli, örgü teli, dikenli tel, balya teli, bağlama teli, takviye teli, ızgara teli vs. gibi birçok farklı tel üretilebilir. Filmaşinler her blokta haddeler vasıtasıyla inceltilirken belirli bir redüksiyon hesabına göre incelir. Bu işlem yapılırken filmaşinlerin çapı incelir ve metrajı uzar. Bu sayede kilogram bazında üreticinin kaybı olmaz.

Tel çekme makinesi hattının birinci aşaması Filmaşin Kangal Açıcı kulelerdir. Bu kuleler önünde filmaşinleri yerleştirebilmek için çift damper bulunur. 90 derecelik açıyla dik bir şekilde açılan damperlerin üzerine filmaşinler yerleştirilerek kuleye verilmesi sağlanır. Bu sistem sayesinde filmaşinler 6 metre yükseklikte bulunan kulenin zirve kısmına doğru açılarak çıkar ve oradan 90 derecelik açıyla makineye girişi sağlanır.

Filmaşin kangal açıcı kuleden gelen filmaşinler ikinci etapta Tel Tufalı Kırma Tertibatına girer. Burada filmaşinlerin kırıcı makaralardan belirli açılarda geçerek hem doğrultulması sağlanır hem de filmaşinlerin üzerinde bulunan tufal ve pasların dökülmesi sağlanır.

Üçüncü aşamada ise doğrultulup, pasları dökülen filmaşinler üçüncü aşamada tel çekme makinesinin ana gövdesinde blokların önünde bulunan haddelerin içinden geçirilerek çaplarının inceltilmesi sağlanır. Her bir bloktan diğer bir bloğa geçerken belirli bir redüksiyon hesabıyla telin çapının inceltilir. Makinelerdeki blok sayısı müşterinin üretmek istediği tel çaplarına ve telin giriş-çıkış çaplarına göre belirlenmektedir. Motor güçleri ve redüktör hesapları da müşterinin üretmek istediği bu tel çaplarıyla doğrudan ilgilidir. Makine için gerekli motor ve redüktör seçimi bu bilgiler doğrultusunda yapılır.

Tel çekme makine makineleri ilk ve son bloğu dik, diğer ara bloklar ise eğik olarak dizayn edilir. Blokların bu şekilde olmasından yararlanılarak bloklar arasındaki tel geçişleri hadde kutularından direkt olarak sağlanmaktadır. Dancer kolları yardımıyla bu işlem gerçekleşir. Bloklar arası tel geçişlerinde dancer kollarına hareket veren hava akımı çok önemlidir. Hava bağlantısı için yeterli güçte bir kompresörden makineye hava bağlantısı sağlanır.

Makinelerde tel çekme işlemi yaparken telin karbon oranının bozulmaması için hadde kutluları ve bloklar su soğutma sistemi ile soğutulur. Tel çekme makinelerinin su giriş çıkış borularını kullanarak, makinenin içinde sürekli soğuk su girmesini sağlayıp blokların ve haddelerin fazla ısıya maruz kalması önlenir. Fazla ısıya maruz kalan tel çekme makinelerinin bloklarında yaralanmalar, kaplamaların atması, haddelerin bozulması gibi sorunlar oluşur. Bu sorunlarda telin istenilen kalitede olmamasına, telin çizilmesine veya kopmasına sebep olur.

Makine otomasyonu PLC ekran üzerinden kontrol edilir. AC sürücüler ile PLC ekran üzerinden hız kontrolü sağlanır. Makinenin maksimum hızı redüktör ve motor gücüne göre hesaplanır. Makinenin tel kopmadan düzgün bir şekilde hangi hızda çalışacağına operatör karar verir. Bu noktada alınan filmaşinin kalitesi ve inceltme işlemini yapan haddelerin kalitesi, havanın kaç bar basınçla geldiği ve su soğutma sisteminin blokları ve haddeleri ne kadar iyi soğuttuğu makinenin verimli çalışma hızını belirleyen faktörlerdir.

Her blokta motor kasnaklarına bağlı flanş üzerinde bulunan fren diski üzerinde körüklü frenler bulunmaktadır. Makinenin blokları üzerinde ve PLC ekran üzerinde acil stop ve stop tuşları bulunmaktadır. Acil Stop düğmesine basıldığında hemen, stop düğmesine basıldığında ise kademeleri olarak yavaşlayarak durur.

Tel üretiminin dördüncü aşaması ise istenilen çapa inceltilen telin makineden alınmasıdır. Bunun için müşteriler iki farklı ürün arasında tercih yapmalıdır. Birinci ürün coiler adı verilen statik tel boşaltıcıdır. Coiler makineden çıkan telin sepetlere boşaltılarak alınmasını sağlar. Diğer ürün ise Spooler adı verilen makaraya tel sarıcıdır. Müşteri kaç milimetre çapında makara kullanmak isterse spooler ona göre tasarlanır ve çekilen tel bu makaraya sarılarak makineden alınır. 

 

#tel #telçekme #telçekmemakinesi #telçekmemakinası #telüretim #telüretimmakinesi #telüretimmakinası #telincelteme #telinceltmemakinesi #telinceltmemakinası #hadde #haddeleme #elmashadde #telhaddeleme #telhaddelememakinesi #telhaddelememakinası #bobin #kangalaçıcı #tufalkırıcı #dancer #coiler #spooler #makarayasarıcı #galvanizlitel #inşaatteli #çiviteli #çitteli #örgüteli #dikenlitel #balyateli #bağlamateli #takviyeteli #ızgarateli #çeliktel #yüksekkarbonlutel #düşükkarbonlutel #yüksekkarbonluçeliktel #düşükkarbonluçeliktel #soğukçekim #soğukçekimçeliktel #siyahtel #endüstri #sanayi #inşaat #inşaatmalzemeleri #hırdavat #makine #makina #üstünmakine #üstünmakina #makineüretimi #makinaüretimi

Whatsapp